Gmina Poraj

XXVIII Warsztaty Kulinarne

2 lutego 2016

Wraz z nowym rokiem, Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju przystąpił do kontynuacji nowych wyzwań kulinarnych. Już 20 stycznia (środa) w Budynku Wielofunkcyjnym w Jastrzębiu odbyły się XXVIII Warsztaty Kulinarne.

Fot. arch. GOK w Poraju

W Jastrzębiu odbyły się Warsztaty Kulinarne. Tematem przewodnim była kuchnia z czasów PRL

Zajęcia poprowadziła pani Jolanta Zalega. Tym razem temat przewodni wyszedł od kierownika Referatu Komunikacji Społecznej Urzędu Gminy Poraj – pana Andrzeja Kozłowskiego, a był nim ,,Kulinarne smaczki PRL-u”. Wiadomo, że w tamtych latach, pomimo pustych półek, w sklepach gospodynie z ,,niczego” potrafiły wyczarować pyszne dania. Warsztaty te pozwoliły wrócić nam z sentymentem do tamtych czasów. Na stole zagościły śledzie po japońsku, buraczki zasmażane, nie zabrakło też dań mięsnych (pamiętajmy, że wówczas mięso było dostępne wyłącznie na kartki). Był również nieodzowny kotlet schabowy z pieczarkami, kotlet z kapustą kiszoną oraz rolada śląska. Na deser zaserwowano uczestnikom warsztatów przepyszne pączki oraz tort ,,Pisinger”, który degustowano popijając oranżadą dla dorosłych. Ta sentymentalna, kulinarna podróż w czasy PRL– u uświadomiła uczestnikom, że mimo trudności ze „zdobyciem” produktów polskie stoły, dzięki determinacji i kreatywności gospodyń, były suto oraz smacznie zastawione.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie